המסע הרוחני לריפוי כאב וסבל ויצירת תנאים לחווית מציאות בהירה, משוחררת ומאושרת מאותגר על ידי ההתפתחויות הטכנולוגיות המהירות. גירויי החושים ואפשרויות הבריחה מ״הבית״ – מעצמנו גוברים וכלים מניפולטיביים משתלטים עלינו. הצורך בתרגול מיינדפולנס ואימון רוחני גובר עוד יותר על מנת להישאר בבית, להיות מי שאנחנו ולא להיגרר משם למקומות שאינטרסים מסחריים מושכים אותנו אליהם.
במאמר זה נצא למסע מתמשך אל דרך האמצע שבין טכנולוגיה ו – AI לבין המסע פנימה של הבנה, מיומנויות ואפשרויות לחיות את החיים האמיתיים שלנו, לנדף לבד את גורמי הסבל: בדידות, ייאוש, כעס ופחד ולהיות אחראים.יות בעצמנו על האושר שלנו. אשתף כאן תכנים ותובנות שאאסוף מהדרך שלי בנתיבי הרוח ובעולמות הטכנולוגיה וההשקעות.
נתחיל בשיחה של טיק נאהט האן על רוע הטכנולוגיה. בהרצאה הוא מסביר שאנחנו מנסים להקהות סבל על ידי צריכה ובכך בורחים מעצמנו. צריכה יכולה להיות פיסית: מזון (וגם אלכוהול, סיגריות, הימורים, סמים, מוצרים. ז.ס.) וטכנולוגית. כל טכנולוגיה שמעודדת אותנו לצרוך ממנה עוד ועוד ושמרחיקה אותנו מעצמנו היא רוע טכנולוגי ורוע ארגוני.
טכנולוגיה טובה היא כזו שמעודדת אותנו ללכת הביתה (הפיסי וזה שבתוכנו), גם אם יש שם בדידות, ולטפל ברגשות השליליים ולעורר רגשות חיוביים כלפי עצמנו וכלפי היקרים לנו.
איך נלך הביתה אל עצמנו ללא פחד לטפל בבדידות שבתוכנו? רבות הן הדרכים של המסע הרוחני. בחלקן אנחנו הולכים כאן ביחד באתר שלי ובחלקן אני הולך עם תלמידים.ות וקבוצות. רבים אחרים הולכים ומנחים בדרכי הרוח. בבודהיזם מלמדים את שלושת היהלומים כבסיס למסע: הבודהה – האפשרות שלנו להיות משוחררים מסבל מנטאלי, הדהרמה – התורה, הכלים והתרגולים או אם תרצו המסע להשלת גורמי הסבל ופתיחות לאושר וחופש והסנגהה – הקבוצה שאיתה את.ה במסע. בחירת מורה שמתאים לכם ודבקות בלימוד איתו הם מרכיב חשוב נוסף. כל אלו מהווים מחסה, במובן החיובי של המילה, מפני הכוחות הפנימיים: מחשבות, רגשות, תשוקות וחושים שמעמיקים את הסבל שלנו וכוחות חיצוניים.
אחד התרגולים בבודהיזם הטיבטי נקרא לו – ג׳ונג. זהו תרגול התמרה הדרגתי שבו אנחנו עולים בסולם גורמי הסבל ולומדים להפוך אותם מגורמי סבל לגורמי התפתחות רוחנית. כך צריך לעשות גם עם הטכנולוגיה וה – AI:
- להבחין איפה הטכנולוגיה מקרבת אותי אל עצמי: מפנה לי זמן ומעצימה את תהליך הלמידה והחקירה שלי.
- להבחין בכוחות הרוע של הטכנולוגיה להרחיק אותי מעצמי ובכל פעם שאני מבחין שאני מופעל.ת על ידי כוח כזה לשחרר אותו ולחזור פנימה הביתה. חוץ ממחשבות יש עוד אינספור כוחות ששולחים יד לתודעה שלנו, למרחב שלנו, לזמן שלנו, לכיס שלנו, לרגשות שלנו. אם לא נדע להגן על עצמנו מפניהם ולגרום להם להיות מחוללי מוטיבציה להעמקת התרגול אנחנו נתרחק מהחיים שלנו ונחייה חיים לתועלתם של אחרים. בשיחה שלהלן אפשר להעמיק את בחינת הדילמה.
AI כתרופה לבדידות ובריאות הנפש: כמו כל תרופה, זה עוזר אבל יש תופעות לוואי
יוג'ניה קוידה היא יזמת טכנולוגיה ובינה מלאכותית, מייסדת שותפה ומנכ"לית של Replika: אפליקציה מבוססת AI שנועדה לשמש כחבר וירטואלי אישי. האפליקציה מאפשרת למשתמשים לקיים שיחות מעמיקות ואישיות, ליצור קשר רגשי ולחוש מובנים במיוחד במצבי בדידות או אתגר רגשי.
קוידה משתפת את סיפורה האישי שהוביל ליצירת Replika, כשהשתמשה בבינה מלאכותית כדי לשמר את זכרו של חברה הטוב שנפטר. היא מתארת את הפוטנציאל של AI לחולל שינוי בדרך בה אנו מתמודדים עם בדידות ושומרים על בריאות הנפש. לצד תיאור היתרונות, קוידה בוחנת את האתגרים האתיים והרגשיים שמציבה יצירת קשרים רגשיים עם ישויות מלאכותיות.
אמשיך לטפח את העמוד הזה לטובת החיים הטובים שלנו בבית של עצמנו.
לקריאה נוספת:
כל ארגון צריך לתרגל וליישם מיינדפולנס. תקראו ותבינו למה. על אחת כמה וכמה בעידן ה – AI!