יפן ותרבותה העשירה שולחת אלינו גם מילים וביטויים שפרשנותם רחבה ומסתורית ושמסייעים לנו, כמו מורה זן חכם, בשילוב שבין רמזים והנחיות לפעולה, להמשיך במסע החיפוש שלנו לסוד החיים הבריאים, הארוכים, השלווים, הנוכחים, השמחים וששווה לחיות אותם.
איקיגאי הוא אחד הביטויים האלו. פרשנות אחת לביטוי היא ש-איקיגאי הוא הסיבה להתעורר בבוקר. אפשר להרחיב את זה ל: השמחה להיות תמיד עסוק, אומנות אריכות הימים ו״ההזדקנות הצעירה״. תרגול ויישום האמנות הזו מאפשר לנו להעלות את רמת שביעות הרצון, השמחה והמשמעות בחיינו ולעצב את החיים שלנו כך ששווה יהיה לחיות אותם. אם תרצו, איקיגאי הוא אנרגית הקיום שלנו ובידנו האפשרות לחולל ולשמר אותה.
ואם החיים שלנו אכן שווים, למה שלא נשמור עליהם? האי אוקינאווה ביפן והכפר אוגימי במיוחד ידועים באריכות הימים של התושבים. זה נכון גם לכלל אוכלוסיית יפן. אריכות ימים אינה שווה לכשעצמה אם אינה מלווה בבריאות, שמחה ומשמעות. דרך האיקיגאי היא הדרך לאריכות ימים עם שמחה ומשמעות. היא כמובן שלובה בדרך הזן, בדרך המסעות ובכל צירופי המילים ״דרך ה -…״ שמסמלים את התרבות היפנית.
גוף בריא בתודעה בריאה
רבים מכירים.ות את המשפט ״נפש בריאה בגוף בריא״. רבים, לשמחתנו, גם עושים משהו בעניין. ראו את הפופולאריות הגואה של תרגול יוגה לסוגיה או קרוספיט. אבל, מה עם המשפט: ״גוף בריא בנפש בריאה״? מה היחס בין ההולכים למכון הכושר למשתתפים בקבוצת מדיטציה?
למשל, האם אתם מכירים מישהו שמתרגל יוגה, מתאמן ורץ ואז מגיע למשרד, לפקקים או הביתה ומתחיל להתרגז, לכעוס ואולי גם לעשן ולאכול אכילה רגשית? איך זה בבוקר היינו ב״ברכות שמש״ ובצהריים אנחנו אוכלים ג׳אנק פוד מול המסך במשרד? דרך הזן ודרך האיקיגאי מלמדים אותנו לחזור לאחדות הגוף והתודעה. על מנת לשמור על הגוף בריא וצעיר אנחנו צריכים:
- לטפח גישה חיובית לחיים
- לטפח מודעות רגשית: מיינדפולנס
- לחיות מתוך התמסרות וזרימה. אורח חיים משוחרר ולא ממהר
- לא לתת למכשולי החיים להשתלט עלינו. לראות במכשולים אנרגיה שמניעה לריפוי ושינוי ולדיוק הייעוד והמטרות שלנו. אתגרים, פער בין מה שהשגנו ומה שנרצה להשיג, כוחות היין – יאנג הם כולם מתח טבעי שתורם לבריאות כשאנחנו יודעים להתמסר אליו. אתגרים מניעים אותנו לממש את הכישורים שלנו.
- למצוא את הכוכבים – מטרות וכיוון שלנו בחיים
- לממש את התשוקה לחיים משמעותיים עם מטרה/ות
- לברר ולהגדיר את ייעוד חיינו בנקודת הזמן הנוכחית. מדגיש את ״בנקודת הזמן הנוכחית״ כי חלק מהותי מהתרגול וממשמעות המילה זרימה הוא ההבנה שדברים משתנים. סביר שייעוד החיים שלנו בגיל 60 שונה מזה שבגיל 20. חשוב לעצור אחת לכמה שנים ל״בדיקה מקיפה״ ולצאת לריטריט מסוג כלשהו לאיפוס מטרות וייעדים.
- פגיעות גדולה מתרחשת כאשר אנחנו חיים את החיים שאומרים לנו לחיות או מחקים חיים של אחרים במקום לחיות את החיים שלנו.
זן ומשמעות החיים
ברוח הזן, המילה חיפוש היא מוטיב מרכזי. חיפוש מוביל לגילוי משהו שכבר קיים בתוכנו או בקוד הייקום – הטאו. כך גם ביחס למשמעות החיים שלנו. ההנחיה לתהליכי חיפוש מצויה בכתבים רבים לרבות מודל ״עשרת השוורים״ שבו אנחנו, מטאפורית, יוצאים אל היער, שבתחילה מרגיש רועש ומבלבל, ובהדרגה מגלים עקבות אל השור שהוא האמת שבתוכנו.
על מנת להפעיל את מנוע החיפוש אנחנו נדרשים לפנות לכך זמן. זו המשמעות של ריטריט. נניח שהייתי אומר לכם.ן שקיבלתם.ן במתנה חופשה של שבוע מבודד במקום קסום בטבע. מה יהיה האינסטינקט של רובנו? לבדוק מה יש לעשות, לארוז ספרים, לוודא שיש לנו חבילה סלולארית. מצד אחד אנחנו רוצים שיהיה לנו יותר זמן ומצד שני אנחנו פוחדים מזמן.
שלב ראשון במסע החיפוש שלנו הוא מרחב וזמן. זה יכול להיות אכן תקופה שבה אנחנו מתמקמים במקום שקט ומבודד וזה יכול להיות במרחבי זמן שאנחנו יוצרים במהלך היום יום.
בזמן הזה אנחנו יכולים לשבת בשקט במדיטציה, ללכת הליכות ארוכות ולבצע פעולות בנוכחות מלאה: גינון, אומנות, תרגול יוגה ואומנויות לחימה, ניקיון וסידור, כתיבה, צילום, כתיבת שירי הייקו. הבסיס הוא למצוא פעילות שכובשת אותנו לנוכחות מלאה כך שאנחנו לא חושבים על שום דבר ואפילו לא שמים לב איך הזמן חולף.
לא סתם הרבה רעיונות טובים מגיעים במקלחת. במקלחת אנחנו מאפשרים לעצמנו, לכמה דקות, להתמסר לשטף המים, להתחבר לגוף בפעולת הסיבון, להתנתק מעשיית היום יום ולהיות לבד.
על מנת לחזק את תחושת הנוכחות אתם יכולים להוסיף מידה של אתגר לפעילות. לא משהו שיהפוך להיות הישגי או מתסכל אם לא יושג אבל כן משהו שישמור אותנו בפוקוס. למשל, להוסיף קילומטר לריצה / הליכה או להוסיף מימד חדש לעבודת האומנות שלכם.ן.
דרך אגב, בתור חובב ספרים וקריאה, אני ״מרשה״ גם לקחת ספרים ובתנאי שתבחנו טוב איזה ספרים אתם לוקחים והם יאפשרו לכם נוכחות בקריאה משולבת באתגר. למשל קחו ספר קצת מורכב שמצריך יותר מאמץ מחשבתי.
לא בכדי חיי הזן והמנזר כוללים שעות רבות של עבודות החיים ה״פשוטות״. מירוק המסדרון יכול להיות עול וסיוט אבל יכול להיות מסע לגילוי אם נהיה ממוקדים בעבודה, נרגיש אותה בשרירים שלנו ולא נשפוט אותה.
ממליץ על הסרט המרגש ימים מושלמים של וים ונדרס אודות אדם שעיסוקו הוא ניקוי תאי שירותים. תחביבו הוא קריאת ספרים והשבועות עוברים עליו במחזוריות קבועה והרגלים קבועים של צילום, אכילה וסדר יום / שבוע ומעט מאוד הבלחות לשינויים.
אומנות הדברים הפשוטים היא מרכיב מרכזי בתרבות היפנית. כל מי שביקר בחנות Moji ואפילו רכש את המעיל המיתולוגי של יוניקלו מכיר את השילוב בין טכנולוגיה וחוכמה לבין פשטות. כך גם כל מי שנהנה מאריכות ימיו של רכב יפני.
אמרנו שמנקה השירותים בסרט של ונדרס חי חיים מחזוריים. כך גם נזירי הזן. אותם ריטואלים יומיים והתאמה מחזורית לעונות השנה.
יצירת מרחב של זמן, כמיהה לדברים פשוטים ומחזוריים מסירים רעשים מהתודעה שלנו ומאפשרים לאנרגית החיים האמיתית והטהורה שלנו להתגלות.
יצירת מרחב של זמן היא גם יצירת מרחב לדברים שגורמים לנו אושר. הכינו רשימה של מה גורם לכם.ן אושר ופנו יותר ויותר זמן לעשות את זה. הכינו רשימה של דברים שגורמים לכן חוויה של זרימה: נוכחות מלאה בהתרחשות מבלי שאתם מרגישים שהזמן חולף ושאתם ממש מרגישים חלק מהחוויה. בחנו מה המכנה המשותף של הפעילויות / התרחשויות האלו ונסו למצוא עוד מאלו שעונות על אותו מכנה משותף.
ואפשר כאמור גם פשוט להינות ממשימות היום יום. מכל הדברים הקטנים שמרכיבים את היום. להשתמש בריטואלים היומיים כמשמרי מצב של זרימה ואליהם אפשר להוסיף ריטואלים של היגדים ותזכורות למודעות.
היפנים אוהבים ריטואלים יומיים ותקופתיים וגם ידועים בדבקותם במשימה וברצון לעשות אותה על הצד הטוב ביותר תוך כדי תשומת לב לפרטים. למשל, שימו לב איך הם אורזים לכם בחנויות קניות גדולות ויקרות כקטנות וזולות.
ריטואלים יומיים יכולים גם להתבטא בחלקות משימה לצעדים קטנים. להגדיר מטרה גדולה זה חשוב ומשמר מוטיבציה ובאותה מידה יכול לתסכל ולגרום לתחושת אין אונים. כאשר מגדירים את הצעדים בדרך למטרה (עדיף מהסוף להתחלה) ומתמקדים בכל צעד אזי אנחנו מתקדמים אל המטרה והתחושה היא תחושה של זרימה.
אוגימי – אזור כחול של איכות ואריכות חיים
אוגימי הוא כפר שמחולק ל – 17 שכונות ונמצא בצפון מערב אוקינאווה. לכל שכונה יש נשיא ומספר אנשים שאחראים לנושאים כמו תרבות, פסטיבלים, פעילויות חברתיות ואריכות ימים.
הרוח (spirit) המקומית היא Bunagaya. ילד עם שיער אדום, מסתובב בג׳ונגל ודג בחוף. אוהב ומכבד את ההרים, הנהרות, הים, העצים, האדמה והחיות .
רוחניות היא גם מרכיב חיוני לאושר באוגימי. הדת הראשית באוקינאווה היא Ryukyu Shinto.
ריוקו זה השם המקורי של איי אוקינאווה והמשמעות של שינטו היא דרך האלים. הדת משלבת טאואיזם, קונפוציאניזם, בודהיזם שינטואיזם ביחד עם אלמנים שמאניים ו – רוח הטבע: Animistic.
לפי האמונה הזו העולם מאוכלס על ידי מספר אינסופי של רוחות שמחולקות למספר סוגים: רוחות הבית, היער, העצים וההרים. את הרוחות מכבדים דרך טקסים. אוקינאווה מלאה ביערות מקודשים וישנם שני סוגי מקדשים: utaki ו – uganju. מקדשי utaki הם אוסף של אבנים שהרוחות מתאספות סביבן ושאנשים הולכים להתפלל שם. בטקסים הדתיים באוקינוואה הנשים נחשבות בדרגה רוחנית גבוהה מהגברים. Yuta היה האשה שמתקשרת בין הקהילה לרוחות. כמו כן נהוג פולחן לאבות המשפחה.
גם לכל אדם יש ישות רוחנית – mabui: הרוח שלו ומקור החיות שלו. היא אלמותית ועושה אותו למי שהוא. ניתן לבצע העברה של מבואיי מאדם לאדם (או חלק ממנו) באמצעות טבעת או תמונה.
סודות אריכות הימים של תושבי אוגימי מגיעים מעולם הרוח – תודעה, התזונה והתנועה. במאמר הזה נתמקד בעולם הרוח – תודעה.
הסודות כוללים:
- הפחתת דאגות
- צבירת הרגלים טובים
- טיפוח חברויות
- לא למהר. להאט ולהירגע. לעשות מגוון דברים במהלך היום אבל דבר אחד בכל פעם
- לשמור על אופטימיות
- ״רק לחיות״ – מונח חזק במסורת הזן שמבטא את הלימוד שנוכחות היא המפתח להכל
- גידול גינת ירק, תה, מנגו, שיקוואסה
- השתייכות לסוג של התאגדות שכונתית
- חוגגים משהו, גדול או קטן, כל הזמן
- יש להם איקיגאי אבל הם לא לוקחים אותו ברצינות רבה מדי. עוד תרגול ממסורת הזן שמשלב בין התמקדות במתודה ובתרגול לבין סדיקתם על ידי הומור, חיוך והלצה.
- גאים במסורת המקומית
- בעלי תשוקה לכל דבר שהם עושים
- תחושה חזקה של קשר בין אנשים ועזרה הדדית
- תמיד עסוקים אבל גם במשימות שיש בהן מנוחה כמו ביקור חברים
כאמור, יש גם ריטואלים של תנועה ומרכיבי תזונה. המשך יבוא.
אלמד ונתרגל מיינדפולנס, זן ואת קסם המסעות והחיים ברוח היפנית בריטריט שאעביר במונטינו שבאיטליה. 19 – 24 בנובמבר 2024. כתבו לי לפרטים.