מניח שאתם.ן חשים וחשות, כמוני, שנעשה מאתגר יותר להסתובב בעולם. מזג האוויר מקצין, יעדים הופכים להיות צפופים (עד שקהילות, ערים ומדינות נמצאות במגמה של הגבלת תיירות) וגם האפשרות לטייל ״מחוץ״ לעונה מטשטשת כי רבים יותר מגלים אותה.
מי שקרוב לגילי לפחות נהנה ממסעות בעולם שהיה צפוף פחות, פשוט יותר וללא רשתות חברתיות, AI, וייז וטלפונים ניידים. מעבר לאתגרי הטיול בעולם הפיסי אנחנו צריכים להתנהל מול האתגרים שהעולם ש״בענן״ מציף אותנו בהם. אתגרים של FOMO ומיידנפולנס: להיות נוכח במקום שבו אני נמצא. אם באשו היא חי היום מן הסתם היה כותב היקו כזה:
בהר פוג׳י
היום המפעים מתפוגג
בגשם הטיק-טוק
הנה כמה עצות שיש לי לתת לכם.ן הן בפרקטיקה והן עצות שברוח.
עונות השנה
עונות התיירות הקלאסיות קשורות בעונות השנה. פעמים רבות אנחנו כבולים גם ללוח החופשות שלנו ושל ילדינו. הגם שגבולות עונות התיירות מטשטשים עדיין טיול בשולי עונות התיירות ומחוץ להן הוא יותר קל.
למשל, ביפן, טיילתי חודשים בחורף. פעם אחת ניצלתי זאת להצפין לפסטיבל הקרח בסאפורו ופעמים אחרות נהניתי ממזג אוויר קריר ומצפיפות תיירים נמוכה. ימי הגשם בחורף של יפן לא רבים וקשים ומקצת קור קל יותר להתגונן מאשר מהרבה חום ולחות.
ומה עם פריחת הדובדבן אתם.ן שואלים?
נכון, לפעמים צריך לטייל גם בעונה. במקרה כזה אני מציע לתכנן ממש הרבה מראש. הנוסחה היא פשוטה:
מחוץ לעונה – נוודות וספונטאניות
בעונה – תכנון מראש
תכנון מראש אומר כמה דברים:
- הזמנת כרטיסי טיסה חודשים מראש. כך תוכלו להבטיח את מקומכם, לשריין את התאריכים המדוייקים לכם.ן וגם מחיר זול. יש הרבה חברות שמאפשרות הזמנת כרטיסים עם אפשרויות ביטול שונות. למשל: אלעל מאפשרת בעלות לא גבוהה לקבל שובר במקום כרטיס שנבטל. קבוצת לופטהנזה מאפשרת, בתוספת מחיר הגיונית, לקנות כרטיסים שניתנים לביטול מלא. חברות תעופה יפניות מאפשרות להזמין כרטיסים במחיר מוזל מאוד אם מזמינים מראש. כרטיסים אלו ניתנים לביטול עד פרק זמן לפני הנסיעה תמורת עלות סמלית (לא מדייק כאן בפרטים משום שהם יכולים להשתנות אבל זה העיקרון). עדיף בעיני להזמין כרטיסים מראש עם קנס קטן מאשר לחכות לרגע האחרון, לשלם מחיר גבוה משמעותית ולא להשיג טיסות במועד הנוח לנו.
- הזמנת מלונות מראש ב – Booking.com עם אפשרות ביטול. כך תבטיחו לעצמכם.ן מיקום טוב ומחיר טוב. אחת לתקופה אפשר לבדוק אם יש הצעות טובות יותר וגם לשנות לפי התפתחות תכנון הנסיעה.
- הקפדה על פרטים. למשל, פריחת הדובדבן ביפן מתפתחת מדרום לצפון. התאריכים משתנים. אפשר לברר לכל שנה תחזית תאריכים אבל זה לא מדע מדויק. אם תתכננו טיול ליפן לתקופת הפריחה צריך לחשוב האם אתם.ן מתחילים מצפון (אם מגיעים לקראת סוף הפריחה) או מדרום (אוקינוואה) אם אתם מגיעים לקראת תחילת הפריחה. כמו כן ישנם הרבה פסטיבלים ואירועים שקשורים בפריחת הדובדבן. כדאי לברר איפה ומתי, להזמין מלונות רלבנטיים ולהיות בקיאים בפרטי ההגעה והאירוע.
אתם לא חייבים.ות להיות סוג אחד של מטייל.ת. יכולים להיות מתוכננים ומוקפדים בטיול אחד ונוודים וספונטניים בטיול אחר וכמובן לשלב בין תכנון לספונטניות ( הדיאלוג בין לאפשר ולשחרר הוא דיאלוג יסודי בלימודי הטאואיזם). בכל מקרה שימו לב ל – FOMO. אחד האויבים המנטאליים הגדולים. ברוב המקרים תמיד תוכלו לחזור למדינה / יעד. הקפידו להנות ממה שאתם עושים, לשים לב לרגשות FOMO שעולים ובטכניקות מיינדפולנס ומדיטציה לתת להם לחלוף.
תיירות איטית – Slow Tourism
תיירות איטית היא תיירות שוהה. אתם שוהים במקום זמן ממושך ולא רצים ממקום למקום. מקצים לכל יעד יותר זמן ממה שמדריכי התיירים (שגם אתם יש לנו בעיה קלה) מציעים ופשוט נותנים למקום להתגלות אליכם. כשאתם מגיעים למקום שוטטו בו, דברו עם אנשים, בדקו פרסומים שונים וגלו חוויות שמתרחשות בזמן שאתם.ן נמצאים. אל תפחדו להשתעמם. לשיעמום יש תכונות מיטביות משל עצמו. מאפשר לכם.ן להתנהל מול ועם מי שאתם מבלי לברוח לעשיה. לשים לב לרגשות ומחשבות, לבחון אפשרויות לעתיד, להגדיר מחדש מטרות ואת הדברים שחשובים לכם.ן בחיים וגם לתת למוח מנוחה.
תיירות איטית מחליפה את המילה הספק במילה חוויה. אתם.ן נוסעים לא בשביל לצבור ניקובים בכרטיסיית המקומות שהייתם בהם אלה בשביל לתת הזדמנויות לחוויות, חיצונית ופנימיות, להתרחש וגם לפעול בשירות ההתמרה – ההתפתחות שלנו להיות טובים יותר לעצמנו, למעגלים שלנו ולסביבה.
תיירות מחוץ ל – גריד
שנים של תעשיית תיירות צרבו בתודעתנו את המקומות ש״חייבים לראות ולבקר בהם״. אבל, ישנם בעולם מקומות מיוחדים, יפים, שקטים ובאווירה מקומית בהם אפשר לשהות ולשוטט. הם נמצאים בשולי הערים, בדרכים ומחוץ למדריכי התיירות.
הדרך לגלות אותם היא דרך ההרפתקנות. ללכת מעבר ל״מרכז המסומן״ במדריך, לבחור אזור ומקומות במפה ולחקור לבד מה יש בכל מקום ולשאול. לשאול חברים שהיו על חוויות מיוחדות שצברו ומקומות מיוחדים שהיו בהם.ן, לשאול חברים שגרים במדינת היעד על אפשרויות. למשל, בתכנון נסיעות ליפן אני שואל יפנים.ות ואנשים שגרים ביפן על אפשרויות. אפשר גם לקרוא ספרי מסעות שנכתבו לאותה מדינה ולקבל השראה ורעיונות.
מדריכי תיירים אלטרנטיביים
האתגרים שציינתי מובילים לפיתוח אתרים ואפליקציות שמחברים אתכם.ן למקומיים. החל מתושבים שמשלימים הכנסה כמדריכים או רק משתפים מידע לטובת הכלל והמשך למטיילים כמוכם.ן שמשתפים מידע. אפשר להשתמש במדריכי הטיולים הקלאסיים כמו Lonely Planet לבניית תשתית של מסלול ולהתמצאות ראשונית. אין בכך רע ומדריכים אלו נכתבים פעמים רבות על ידי מקומיים. אבל, אחרי שהבנתם.ן את הרעיון הכללי חשוב ללכת לאתרים ואפליקציות אלטרנטיביות ולמצוא את המסלול המיוחד שלכם. למשל, אולי לעשות ריטריט זן ביפן? ללמוד קליגרפיה או קרמיקה?
נוודות דיגיטלית
נוודות דיגיטלית היא שילוב בין תיירות איטית לעבודה. אנחנו למעשה משנים את סביבת העבודה שלנו לפי מה שבא לנו, עובדים מספר שעות ביום ובשאר הזמן מטיילים, פוגשים אנשים ואת עצמנו.
נרטיב לנסיעה
על מנת לתת לנסיעה משמעות וגם לחזק את המודעות למה שקורה בה אפשר לעטוף את הנסיעה בנרטיב או אתגר אישי למסע. נרטיב יכול להיות מסע בעקבות סופר, משורר, איש מסעות, נושא (אזורים כחולים נהיו פופולריים), תרבות או אומנות מסוימת, רוח (מסע ברוח הזן למשל) או תהליך אישי. למשל מסע שבו אתם מעמיקים את תרגול המדיטציה, תשומת הלב והמיינדפולנס שלכם או בוחרים לתרגל לבדות, עצמאות, התבוננות, לקבל החלטות על המשך הדרך או לשחרר דפוסים מנטליים לא מועילים ומזיקים.
שתהיה נסיעה מוצלחת. תשלחו שאלות, תובנות ואפשר כמובן להעמיק באופן אישי וקבוצתי. כל הפרטים כאן באתר.