זמן הוא מרכיב משמעותי בהשקעות ומכאן גם בניתוח הטכני. גרף הוא ביטוי של מערכת היחסים בין הקונים והמוכרים כפונקציה של מחיר וזמן. מחיר מראה תשוקה / פחד. זמן מראה סבלנות / נחישות. במאמר אציג הבטים שונים של התנהלות מול הזמן בניתוח הטכני ובמסחר.
תיאוריית דאו
דאו, ממובילי השימוש בניתוח טכני בעולם המערבי, הגדיר מגמה בשלוש רזולוציות של זמן:
- הגל הראשי: המגמה ארוכת הטווח שאמורה להימשך שנים. בדרך כלל עליות שערים נמשכות יותר שנים מירידות שערים. המגמה לטווח הארוך משקפת מגמות ארוכות טווח במאקרו (ריבית, צמיחה/מיתון) ובסקטור.
- הגלים המשניים: סדרת גלים שיוצרת את הגל הראשי. נמשכים שבועות עד חודשים. הגלים המשניים מייצגים שינויים בהלך הרוח של המשקיעים, בציפיות שלהם וברגשות שלהם.
- רעשים / גל זניח. תנודתיות יומיות שלא משפיע על הגלים המשניים והראשיים. הללו נובעים מתגובות לאירועים שוטפים ונתונים שוטפים ומאסטרטגיות טווח קצר.
מנתח טכני בשם אליוט הרחיב את ההתבוננות בגלים בשילוב מספרי פיבונאצ׳י. הוא הגדיר מחזור שלם כמחזור של 8 גלים מהם 5 בכיוון המגמה (שלושה בעליה, שניים בירידה) ו-3 כנגד המגמה (שניים מתקנים בעליה ואחד מתקן בירידה). כל גל מתחלק לגלי משנה וכו׳.
סוגי מסחר הנגזרים מתיאוריית דאו
מתוך הבנת גלי השוק התפתחו שלוש גישות מסחר. טווח ארוך, סווינג ומסחר יומי – טווח קצר. אנחנו מיד נשאף שמסחר לטווח קצר יהיה בכיוון הגל לטווח הארוך יותר.
ציר הזמן של גרפים
גרף הוא שילוב בין זמן ומחיר. ציר ה – X הוא ציר הזמן. ציר ה – Y הוא ציר המחיר. כאשר אנחנו מסתכלים על נייר ערך אנחנו יכולים להסתכל על גרף עם שנים על ציר ה – X ופחות מכך. ככל שנסתכל על גרף לטווח ארוך נקבל פרספקטיבה על התנהגות המניה ונקודת המצאותה היחסית לנקודות קיצון מהעבר. ככל שנסתכל על גרף לטווח קצר נוכל לדייק את החלטות המסחר שלנו.
עוד היבט הוא תדירות עדכון הגרף. הגרף המקובל הוא גרף יומי. בגרף יומי כל יום מהווה בסיס להתקדמות על ציר הזמן. לנקודת מבט רחבה יותר אפשר לעבוד עם גרף שבועי ולנקודת מבט ממוקדת יותר אפשר לעבוד עם גרף שמתעדכן על בסיס שעתי ואף על בסיס יחידות של עשר דקות, חצי שעה וכו׳. חשוב לציין שבכל יחידת זמן שתיבחר הגרף יראה אותו הדבר ורק משמעות הזמן תשתנה.
סוגי תרשימים לטווח זמן שונים
לכל טווח זמן מקובל להשתמש בתרשים המתאים.
לטווח הזמן הארוך נהוג להשתמש בתרשים הקו ותרשימים כמו איקס ועיגול שמנטרלים את חלוף הזמן ומתעדכנים רק עבור שינויים משמעותיים.
לטווחים הקצרים יותר נהוג להשתמש בתרשימים מסוג תרשים הנרות והמקלות שמציגים גם את השערים הגבוה / נמוך / פתיחה בנוסף לשער הסגירה. תרשימים אלו מלמדים טוב יותר על מערכת הכוחות בין הקונים והמוכרים והתפתחותה.
ממוצעים נעים
ממוצעים נעים הם אינדיקטור שעוקב אחרי נייר הערך עצמאית ומראה האם חל שינוי מהותי במגמה כאשר ממוצע נחצה למעלה / למטה.
לטווח הארוך מקובל הממוצע ל – 200 יום ומשתמשים גם בממוצע ל – 150 יום ו – 89 יום.
לטווח הבינוני מקובלים הממוצעים ל – 50 ו – 21 יום.
לטווח הקצר מקובלים הממוצעים ל – 13, 5, 3 ימים.
לפעמים נדרשת התאמה של מספר ימי הממוצע הנע כך שהוא יהיה בתנועה טובה עם הגרף אבל לא יהיו חציות סרק רבות מדי.
אינדיקטורים טכניים
יש עשרות אינדיקטורים טכניים בשימוש. לרבים מהם יש פרמטרים של זמן. למשל, 14 ימים ל – RSI או 26 יום ל – MACD. הגדרות הזמן נמצאו אופטימליות על יד מפתח האינדיקטור אבל יכול להיות שתרצו לבחון עדכון שלהן בהתאם לסנכרון בין האינדיקטור לנייר הערך.
פיבונאצ׳י
יחסי פיבונאצ׳י במתכונת המקובלת שלהם מודדים את היחס בין גל לגל שמתקן אותו. ישנה גרסה שלוקחת בחשבון את מימד הזמן ובמקום קווים אופקיים משרטטת את קווי פיבונאצ׳י בתצורה מעגלית כך שככל שעובר זמן רב יותר רמות המבחן הופכות להיות גבוהות / נמוכות יותר.
מבחני זמן
נהוג להשתמש במבחני זמן על מנת לקבל חציה של ממוצעים נעים, קווי מגמה ורמות תמיכה והתנגדות. על מנת שחציה תהיה מהימנה היא אמורה להחזיק גם ביום המסחר העוקב ליום החציה.
מחזוריות זמן
ישנן תיאוריות שמוצאות גם מבנה של מחזוריות זמן בין נקודות שיא ושפל היסטוריות. רבות מהן מבוססות על יחסי פיבונאצ׳י.
תבנית מחיר
תבניות מחיר הן תצורות שחוזרות על עצמן בתרשים השערים ושפעמים רבות תצורה מסוימת מניבה תוצאה מסוימת. ישנן תבניות היפוך ותבניות המשך. תבניות היפוך נמשכות בדרך כלל זמן ארוך יותר בשל המשמעות של תהליך היפוך. תבניות המשך הן בדרך כלל קצרות יותר.
אחת התבניות האהודות עלי היא תבנית ההתעגלות. לעיתים רבות היא בתצורה של ספל. התעגלות (תחתית הספל), פריצה ותיקון (ידית) ואז עליה ארוכת טווח. תבניות אלו נמשכות זמן רב והזמן למעשה גורם לעוד מוכרים מיואשים למכור לידיים חזקות שקונות לטווח הארוך. במילים אחרות, הזמן במקרה הזה סוחט את המוכרים ומלמד על נחישות הקונים ומכאן פוטנציאל העליה.
פקודת היפוך פרבולית – Parabolic SAR
פותחה על ידי וולס ווילדר תחת הנחת המוצא שהזמן הוא אויב. פוזיציה צריכה להיות רווחית או להיסגר. בשיטת פקודת ההיפוך הפרבולית אנחנו תמיד בשוק. כשפוזיציית לונג נסגרת היא הופכת לשורט. מינימום זמן וכסף לבזבז. זו המשמעות של SAR: Stop & Reverse.
הרעיון הוא לתת לנייר הערך קצת זמן בכמה ימים הראשונים של מהלך לפני שפקודת ההגנה מתחילה לזוז בחדות יותר. פקודת ההגנה היא לא רק עניין של מחיר אלא גם עניין של זמן. פקודת ההגנה לעולם לא הולכת אחורה. היא מתקדמת בכיוון המגמה שבגינה היא הונחה. בשלב הראשון של המגמה היא שטוחה יחסית, נותנת למהלך זמן להבשיל, בשלב השני היא מתקרבת למחיר בתהליך מואץ ואחרי 10 ימים היא הופכת להיות פונקציה של המחיר בלבד.
מימד הזמן הוא בכך שפקודת ההגנה נעה בכל יום. מימד המחיר הוא בכך שתזוזת פקודת ההגנה תלויה בתזוזת נייר הערך. אם נייר הערך התחיל לזוז בכיוון ההפוך פקודת סטופ הפוכה ממוקמת והשעון מתחיל לתקתק שוב.
ברגע שנכנסים לפוזיציה (חציית הפרבולה ) נקודת הסטופ ליום הראשון של הפוזיציה, SIP – Significant Point, היא המחיר הקיצוני ביותר בפוזיציה הקודמת. אם היינו בפוזיצית שורט שהמחיר הנמוך ביותר שלה היה 50 אזי זה יהיה שער הסטופ לפוזיציית הלונג החדשה. כל נקודת סטופ היא גם נקודת היפוך: SAR. ביום הראשון לפוזיציה ה – SAR הוא ה – SIP.
נניח שמניה דשדשה אחרי מהלך יורד וה – SAR היה מעליה. נניח שביום הרביעי היא פורצת את ה – SAR למעלה ועברנו לעליה. ה – SIP של הפוזיציה הקודמת יהיה עכשיו ה – SAR של היום הרביעי.
ביום החמישי המניה ממשיכה לעלות. מה שעושים ביום החמישי הוא לוקחים את המחיר הגבוה ביותר מהיום הרביעי, מפחיתים ממנו את ה – SAR של היום הרביעי, מכפילים את ההפרש הזה במאיץ (AF- acceleration factor) של 0.02 ומוסיפים את הסכום שהתקבל ל – SAR של היום הרביעי. זה הופך להיות ה – SAR של היום החמישי.
ה – AF מתחיל ב – 0.02 ועולה בכל יום ב – 0.02 עד שהוא מגיע ל – 0.2 ושם נעצר.
הנוסחא הכללית היא:
SAR (tomorrow) =SAR (today)+AF(EP trade -SAR today)
- EP היא נקודת הקיצון של יום המסחר. במגמת עליה זה יהיה הגבוה היומי. במגמת ירידה זה יהיה הנמוך היומי.
כללים:
נכנסים לפוזיציה כאשר השער פורץ את ה – SAR.
לא ממקמים SAR בתוך התחום של היום הקודם והיום הנוכחי. במגמת עליה, אם החישוב מראה שה – SAR יוצא גבוה מהנמוך של היום הקודם או היום הנוכחי אזי ה – SAR למחר יהיה השער הנמוך בין שני ימי מסחר האלו. ההיפך למגמת ירידה.
ניתוח נייר ערך בממדי זמן שונים והתלכדות מימדי הזמן
ההצעה שלי היא שכל נייר ערך תנתחו במימדי זמן שונים ובשילוב תרשימים כמו קו, נרות ואיקס עיגול. חפשו מצבים בהם איתותי התרשימים ביחידות הזמן השונות מתלכדים למסר אחד וכך תגדילו את הסיכויים שלכם לפוזיציה מרוויחה.
ולסיום, יש קשר גם בין זמן לסבלנות. אנחנו רוצים להרוויח מהר וככל שחולף הזמן אנחנו מאבדים סבלנות ועוברים מנייר ערך אחד לאחר ואז מאבדים סבלנות לאחר. זכרו שהרגשות שעולים בנו בשל חוסר סבלנות אינם באמת קשורים לנייר הערך. כל עוד האינדיקציות הטכניות לגביו תומכות בפוזיציה תנו לה זמן להבשיל.
בהצלחה