חופש ועצמאות כלכלית

מאיפה הדחף לנדוד? על מסע הגיבור שמעתם? 

שילוט למסע - צילום זיו סגל

מסע הגיבור הוא תיאור אוניברסלי של המסעות שאנחנו עושים בחיים. הכרות עם המודל עוזרת לנו להבין טוב יותר את התהליך, את השלבים שאנחנו עוברים ואת המשמעות של התחנה הבאה. הנה הסבר סולל דרכים

נוודות היא מסע. מסע שאינו נגמר אבל יש בו מעגליות. אנחנו יוצאים מבית, מבקתה או מכל מקום דיור ארעי, אורזים תרמיל קל על הגב ויוצאים לדרך. 

מסע הגיבור הוא תבנית אוניברסלית למסעות האדם שהגה ״ג׳וזף קמבל״ על סמך מחקר מצרפי של ״ידועני״ המסעות מהעבר. התבנית הזו עוזרת לנו בשני מימדים:

  1. הכרות עם התהליך ועם שלביו כך שנדע איך להתנהל מול התהליכים ולהבין את התרחשותם.
  2. הבנה שאומנם יש לנו את המסע שלנו אבל אנחנו לא לבד בסיפור הזה. הרבה מחוויות הנדודים  שנראות לנו כל כך אישיות הן למעשה אוניברסליות. ההבנה הזו עוזרת לנו גם לנטרל רגשות קשים ואת שיוכם של אירועים כאילו הם קורים דווקא לנו וגם מאפשרת לנו להושיט יד לידע ולחוכמה שנצברו על ידי נוודים שקדמו לנו ולהשתמש בידע הזה לחיזוק חווית המסע שלנו. 

אז מה זה מסע הגיבור ואיך הוא קשור אלינו? 

הקריאה למסע. מה גורם לנו לצאת לדרך? 

הפילוסוף הסיני לאו טזה אומר לנו שהחכם לא צריך לצאת מהבית בשביל לדעת את העולם. העולם בתוכנו ואנחנו העולם. אז למה אנחנו יוצאים למסעות? שוטטות של חודשים ושנים בעולם, קמינו דה סנטיאגו, 88 המקדשים ביפן, נוודות דיגיטאלית, נסיעות תכופות הלוך ושוב לטיולים? 

הקריאה היא התשובה. לפעמים היא ברורה לנו ולפעמים היא מופיעה כדחף ואפילו כרפלקס לכתבה שראינו או קראנו על יעד מסוים או על אירוע מסוים. לפעמים אנחנו אומרים.ות: זה החלום שלי. 

על מנת להתחיל נכון את מסע הנוודות נדרשת התבוננות בקריאה. למה אני רוצה לנסוע? האם אנחנו בורחים ממשהו (ללכת מ…) ? האם אנחנו מחפשים משהו (ללכת אל…)? האם משעמום, מריקנות, מכאב או מהרפתקנות וחדוות גילוי? שמא אנחנו יוצאים למסע כי אנחנו לא יודעים מי ולמה יוצא למסע ורוצים.ות לגלות? 

התשובה שכתבתם כאן לא מחייבת לנצח. היא מסע בפני עצמו. השאלה חשובה. חזרו אל השאלה הזו באופן תכוף ותראו איך התשובה מתפתחת

חיפוש. חיפוש הוא המסע להכרות עצמית. הקריאה יכולה להיות חיפוש. כמו המסע אחרי צבא. אחרי שהיינו בבית היוצר של הורינו, בית הספר והצבא אנחנו רוצים להשתחרר ולדעת מי אנחנו בלי כל האנשים שפיסלו את התודעה שלנו. 

בשביל להתאים את המסע, לבחור יעד, אופי וקצב התנהלות, סגנון מסע, סגנון לינה ולעשות את ההכנות הנדרשות חשוב שנדע מה הקריאה ומה אנחנו מחפשים.

החלטה

אחרי שהתהוותה הקריאה לצאת למסע מגיע שלב ההחלטה – החלטות:

 – החלטה על יעד ותאריך. 

 – החלטה על אופי המסע (חופשה, ריטריטיול, נסיעת עבודה, נוודות / נוודות דיגיטאלית, לבד, בזוג, משפחה, חברים, תקציב נמוך / גבוה). 

– החלטות פונקציונאליות: טיסה,לינה, מקומות ומסלולים. 

קחו בחשבון שהאדם שאתם ברגעי הקריאה וההחלטה, לרבות מצב הרוח והרגשות שלכם, הוא לא האדם שתהיו ביום הנסיעה ובמהלכה, בייחוד אם מועד הנסיעה רחוק. יש משהו בנסיעות ספונטאניות ומיידיות (למי שיכול.ה) שכן הן מחוברות לרגע הזה ולמי שאתם ברגע הזה. 

אם הנסיעה היא רחוקה, תנו להחלטה זמן להתבשל. רשמו אותה ביומן, ביחד עם כל הנימוקים ותחזרו אליה במשך שבוע שבועיים, תראו אם ישנם נימוקים שכבר לא רלבנטיים כבר או נימוקים ומחשבות חדשות. קוראים לזה התבוננות. אתם מתבוננים.ות במה שכתבתם.ן ונותנים לעצמכם.ן מרחב לעצב את ההחלטה. 

יש חברות תעופה שמאפשרות לכם.ן, בתוספת תשלום זניחה, לשריין כרטיס שבחרתם.ן למשך שלושה ימים ואז להחליט. זהו כלי טוב מאוד שמאפשר לכם לבחון רגשות ומחשבות במרחב רגשי שבו מצד אחד הנסיעה היא כבר מציאות אפשרית ומצד שני יש לכם פתח לשינוי. 

שוחחו על ההחלטה שלכם עם משפחה וחברים. קראו באתרים ובספרות רלבנטית על היעד. תשאלו ברשתות החברתיות. 

חציית סף ויציאה מאזור הנוחות – התחלת המסע

חציית סף או חציית נהר בעולם הדימויים הבודהיסטי היא אחד השלבים החשובים ביותר למימוש חלום הנוודות. בין אם אתם צעירים יחסית ובין אם אתם בוגרים, יצרתם סביבכם כבר אזור נוחות מסויים שכולל משפחה, עבודה, דיור, שפה, תרבות, הרגלים ושגרה. עכשיו אתם רוצים להשאיר את כל זה מאחור וליצור חיים חדשים בעולם. 

תחשבו על הזמן והמרחב מהרגע שהגעתם לצ׳ק אין בשדה התעופה הביתי ועד שעברתם את ביקורת הדרכונים במדינת היעד כעל הנהר הראשון שאתם חוצים… 

היעד נבחר. הכרטיס הוזמן. נתיבים תוכננו וחלומות וציפיות נרקמים. התרמיל ארוז, פעמים רבות ביותר דברים מהנחוץ. לאט לאט נבין את הדיאלוג בין להעמיס ולשחרר. הגענו לשדה, עמדנו בתורים, טסנו, הצטופפנו, נחתנו, קצת עייפים, לפעמים בשדה לא נוח ולפעמים בשעות לילה מאוחרות או בוקר מוקדמות. לפעמים התחבורה הציבורית כבר לא עובדת ונהג מונית עוקץ אותנו על זרותנו. בכל תוכניות הטיולים, מדריכי הטיולים והפוסטים המחויכים בפייסבוק לא מקבלים את העייפות, הלחות, את נהגי מוניות ש״מעגלים מחירים״, חדר מלון שהוא לא בדיוק כפי שהיה בתמונה. כל אלו והעייפות גורמים לקצת עצבנות, עצבות ותהיות ביחס למסע. 

איך מתנהלים מול ההתחלה הזו?

בואו נכיר את המושג  ״חוקים אוניברסליים״. 

אנחנו חושבים שהכל קורה לנו באופן אישי: עקצו אותנו, המטוס שלנו איחר, המושב שלי לא היה נוח, הדייל לא היה נחמד אלי, המזוודה שלנו לא הגיעה. בפועל, הרבה מהדברים שמתרחשים ו/או שאנחנו מרגישים הם חלק מהתהליך ולא משהו אישי. נהג המונית לא מכיר אותנו. הוא מתנהג כך לכל הנוסעים העייפים והמבולבלים שלא מכירים את השפה והעיר. הוצאת האגו מהמשוואה כבר הופכת את החיים להיות יותר נוחים. במהלך מסע נעבוד על שחרור ה – אני – אותנו – שלנו – שלי – אלי האלו. חלק מהרעיון של לצאת למסע להיפתח לחיבור ולאחדות שלנו עם העולם, להבנה שאנחנו חלק מתנועה ומערכות גומלין. 

בנוסף, ניישם את ההבנה שאי נוחות, שיבושים ותקלות הם חלק מהמסע. אולי, בדיעבד, החלק הטוב שבו. הם מאפשרים לנו לעדכן תוכניות וגם להעריך את הרגעים הטובים של המסע. הם מוציאים אותנו מאזור הנוחות, חושפים הרגלים מנטאליים שכדאי לנו לעקור ולהשתחרר מהם ופותחים בפנינו אפשרויות חדשות. הם מראה ומפתחות לדלתות ההתפתחות שלנו. 

נחווה ונבין את המושגים יין ויאנג מהפילוסופיה הטאואיסטית. אחרי לילה מגיע יום. אחרי שיא מגיע שפל. רגע אנחנו במסעדה מרגשת ומדהימה ורגע אחריו אנחנו מגלים שהמוזיאון שכל כך רצינו לראות סגור לשיפוצים. כאמור, לא סגרו ״לנו״ את המוזיאון. אנחנו במקרה הגענו בזמן שהוא סגור. 

כאשר יוצאים למסע עם חלומות ותוכניות, המדינה שהגענו אליה, האנשים שנפגוש, מזג האוויר, האתרים, כל אלו לא אחראים לחלומות והתוכניות שלנו. אנחנו זורקים מחשבות אל העתיד ומצפים שהעתיד יתנהל לפיהן. לא עובד. 

הטאואיזם מלמד אותנו לאפשר ולשחרר. תוכניות, כרטיסים, הזמנות, מסלולים, מאפשרים למסע לקרות. הגענו? עכשיו נרפה וניתן למסע להתגלות מעצמו. ננהל דיאלוג עם מה שתכננו וחשבנו ומה שמתאפשר ומתגלה. 

יכול להיות שבחרתם יעד מסויים כי ראיתם תמונה או פוסט של מישהו אחר. זה אומר שראיתם את היעד בעיניים שלו, במצב הרוח שלו, בתאורה שהיתה באותו הזמן. הגעתם ליעד והוא לא עושה לכם את זה. תמשיכו הלאה. 

יכול להיות שהגעתם למקום שלא רשום בשום מדריך, למלון מקסים ברחוב שיורד אל הנמל, עם בית קפה מקומי מרגש ואנשים מסבירי פנים. אתם מרגישים שזה המקום שלכם. תישארו. הרגע הזה הוא יקר מפז. הוא הרגע שלכם. הוא המסע שלכם. 

אנחנו יוצאים למסע כשהראש שלנו הוא יער סבוך. כל מה שתכננו מתערבב עם כל סבך המחשבות והטרדות של חיי היום יום שלנו ושל לוגיסטיקת המסע. אנחנו עוד צריכים לאפשר לעצמנו למצוא את השביל שמתאים לנו למסע הזה. 

חברים למסע

לבדות ובדידות יכולים להיות מרכיב ואפילו מרכיב חשוב במסעות שלנו. האמת שהם חלק מהחיים ואנחנו יכולים לחוש לבדות ובדידות גם כשיש לנו מערכת יחסים, משפחה, עבודה ומסגרות בהן אנחנו פוגשים אנשים. במסע, כאשר שפה, נופים, תרבות, מגורים ואוכל הופכים זרים וכאשר אנחנו מתנתקים מכל מעגלי חיי השגרה, בדידות ולבדות מתעצמים או אם תרצו: מתגלים ונחשפים. 

ההתגלות והחשיפה יכולים להוביל אותנו לגילוי, חקירה והתפתחות ויכולים לגרום לעצבות, דיכאון, חרדה ובריחה לרשתות החברתיות, נטפליקס ושאר מפיגי הבדידות הקיימים. הם גם יכולים להעיב על המוטיבציה וההנאה שלנו מהמשך המסע. 

אם נחבר את הקשיים הלוגיסטיים – הסתגלותיים של התחלת המסע עם אלו שמתגלים במהלכו ונוסיף לכך את פקטור הבדידות נבין שלעיתים, רבות או מעטות, כדאי לרכוש חברים

יש מי שהמשימה הזו קלה וזורמת עבורו. מגיע.ה למקום, משדר.ת פתיחות וידידותיות, פותח.ת בשיחות או מצטרף לפעילויות מקומיות שרבות מהן גם מאורגנות על ידי קהילות הנוודים הדיגיטאליות השונות. 

ויש מי שמוצא.ת את עצמו לבד. דמיינו מסע כהליכה ממושכת על שביל. כמו הקמינו דה סנטיאגו. אתם הולכים ועוד אנשים הולכים לידכם. תנועה מתמדת. עכשיו השאלה האם אתם תסיימו את המסע כנקודה אחת על השביל או כקבוצה של חברים וחברות שאולי תישאר בקשר לעד ואולי רק בקשר של זיכרונות. 

אין כאן טוב ורע. אם נסעתם למסע של שקט, גילוי עצמי והרפתקה אישית ויש לכם כלים להתמודד עם קשיים פיסיים-לוגיסטיים ומנטאליים לבד, הכל טוב. אבל, אם אתם נתקלים בקשיים, פיסיים, לוגיסטיים או מנטאליים (בדידות, חרדה, לא נהנים מהמסע, שבירה, חרטה על היציאה למסע, אובדן מוטיבציה לגבי ההמשך) ואתם לא מאלו שמתחברים בטבעיות, הנה כמה דרכים לרכוש חברים:

 – מאפשרים לזה לקרות. למשל: לינה בהוסטלים או במלונות / מקומות בהם יש דגש על מרחבי שהייה ועבודה משותפים. מבלים זמן רב במרחבים המשותפים.

משדרים פתיחות לפניות של אנשים. כאשר מישהו שואל אותנו משהו, לא להסתפק בתשובה ישירה ועניינית אלא לגלגל אותה לשיחה. למשל, אם מישהו שואל איך מגיעים למקום מסוים, לשאול מה מעניין במקום הזה, אם יש לו עוד המלצות ולהתעניין. 

 – משתתפים במפגשים ואירועים קהילתיים. איך מוצאים? שואלים בקבלה, מעיינים בעיתונות ואתרים מקומיים, קוראים מודעות בבתי קפה וחנויות ספרים, שואלים אנשים שנראים ידידותיים.

– הכי חשוב! זוכרים שיש לנו מה להציע לעולם והרבה נושאים ותחומי התמחות ותוכן שיעניינו אחרים להקשיב לנו. אני מוצא בידע ובמיומנויות תרגול המיינדפולנס שאני יכול להציע כמו גם בנושאים של התנהלות פיננסית ושוק ההון ובחוויותיי ממסעותיי וממדינות ספציפיות כמו יפן ויוון בהן ביקרתי הרבה אפשרויות לתרום למסעות של אחרים. לא אחת מצאתי את עצמי מעביר תרגול מדיטציה לחברים במהלך הדרך. דרך התרגול נפתח הלב, עולים נושאים ולעיתים אדם שלא הכרתי הופך לחבר לשיחות נפש תוך שעות. 

מסע זה לפתוח את הלב ולפתח את תשומת הלב. לעצמנו ולאחרים. הוא דיאלוג בין בדידות, לבדות (לבדות היא להיות לבד מבלי להרגיש בודד.ת ועצוב.ה) לבין הקשבה וחברות. 

בתבנית האוניברסלית של מסעות, חברים הם מי שעוזרים לנו לחצות את שלב הקשיים והשדים במסע. זכרו את העובדה הזו ואל תהססו להושיט יד או לקבל יד מושטת. זה יכול להתחיל בחיוך, בהתעניינות, בעזרה קלה ולהתפתח לידידות מופלאה לרגע, ליום, או לחיים. 

התמודדות עם קשיים ושדים

״הצל שלי ואני יצאנו לדרך״ שר יהודה פוליקר. זהו אחד השירים שנוגעים בי ביותר. כאשר אנחנו יוצאים למסע ישנם קשיים מסוגים שונים. אנחנו נעזר בחברים ובכלי המיינדפולנס להתנהל מול השדים. על כך בפוסט נוסף.  

החוויה

סעיף זה הוא תוספת שלי למודל מסע הגיבור. מסע הגיבור מתעסק בתהליך ופחות בחוויה / הנאה שבמסע. בפועל, מותר לנו ונרצה להנות להתרגש, להתלהב, לגלות מקומות ואנשים, להכיר חברים ואולי בני / בנות זוג, לנוח ולתפוס שלווה, לצאת להרפתקאות. אני מניח את זה פה ובפוסטים אחרים נדבר על העמקת והרחבת חווית המסעות.

שינוי

מסע יכול להיות תהליך בשרות ההתמרה. השינוי יכול להיות כתוצאה מתהליך חקירה  – ריפוי – שינוי שאנחנו מטמיעים בתוכנית המסע ו/או מחוויות שפגשנו ושפותחות לנו ערוצים חדשים בתודעה. נחמד לענות על השאלה ״מי אני״ כשיוצאים למסע ואז להתבונן בה במהלך המסע ולשים לב להתפתחות ההבנה ולהתשנות.  גם על כלים לחקירה ושינוי אכתוב בפוסט נוסף.

השלמת המסע

באיזה שהוא שלב המסע שלנו מסתיים. לפעמים כי הגענו אל היעד. לפעמים כי הגענו לתאריך שצריך לחזור. ולפעמים כי אנחנו מרגישים שפשוט נגמר. 

הדבר החשוב הוא להקפיד על אחד מכללי היסוד של המיינדפולנס: לא להיות שיפוטיים. לא לשפוט את המסע ולתת לו ציונים. 

במקום, התבוננו במסע, תנו לו נוכחות ותשאלו את עצמכם מה אני לוקח ממנו הביתה. 

תרשמו תובנות, החלטות, משימות, מסלולים חדשים שתרצו להלך עליהם את חייכם. זהו שלב חשוב מאד שכן החזרה הביתה עם האימפקט של המסע היא מרכיב מהותי מאד בחווית המסע.

החזרה הביתה

כאשר אנחנו מדברים על החזרה הביתה אנחנו מדברים על הבית שבתוכנו ושנמצא איתנו תמיד אבל לא תמיד יודעים למצוא אותו, הבית בו אנחנו גרים והמשפחה שאיתנו ומעגלי העשייה שלנו בעולם. אנחנו רוצים להביא משהו מהמסע לטובת ה – Well Being של כל המעגלים. תחשבו על זה כמו המתנות שהבאתם אלא שהפעם לא מדובר במתנות פיסיות אלא במילים ומעשים שתעשו עם מיקוד, כוונה ופעולה מיטיבים יותר. חזרתם מהמסע ועכשיו משהו בכם טוב יותר לעצמיכם ולכל מי שמסביבכם.

במעבר בין המסע לבית תשדלו להיות איטיים ולא למהר למעשי השגרה. תנו לחוויית המסע להתפשט בתודעת הבית, להתערבב בה ולעצב אותה. הבנתם משהו על החיים והדרך לחיות אותם כאשר התבוננתם באנשים ומנהגים אחרים. כמו ריח טוב, תנו לזה להתפשט בבית. אם תרצו – יבוא מנטאלי.

במקביל, כאשר עולים רגשות שנובעים מ״הבאסה של החיים״, כל אחד ואחת מהבאסה שלו.ה, שטפו אותם במדיטציית נשימות. מדיטציית נשימות היא החברה שלנו. היא הדלת לבית הפנימי והשלו. פשוט עצמו עיניים, מקדו את תשומת הלב בזרימת האוויר פנימה והחוצה ותנו לרגשות ומחשבות מטרידים לחלוף.

כשאתם פותחים את דלת הבית הגידו את מילותיו של טיק נאהט האן: ״הגעתי, אני בבית״. שימו לב איך הבית שפיסית מוכר וממתין הוא כבר בית חדש. עוד מסע נוסף אליו גם אם לא קניתם מזכרת או תמונה. זה המסע שאתכם. אם תקפידו להסתכל בו, הוא יאיר את יומכם.ן ולילותיכם.ן. כשיגיע הזמן, תקנו את כרטיס הנסיעה הבא. חיים בתנועה וזרימה. מהבית אל העולם, מהעולם אל הבית. בראש, בלב וברגליים.

הצטרפות למסע

סדנאות - הרצאות חוויתיות בנושאי מסעות, אנשי מסע, רוח המסעות, זן ומסעות בשילוב חוויות המסעות שלי
עיצוב והנחיה של ריטריטים: פרק זמן של כמה ימים שבו מייצרים מרחב של שקט, חקירה והבנה, ריפוי והתחדשות.
הוסיפו ריטריט לטיול. אצטרף אליכם עם שיעורים, תרגולים, העמקת חווית המסע לרבות דרך צילום וכתיבה והטמעה בחיי היום יום
הכנה למסעות אישיים, ליווי מקוון להתפתחות וחוויה בזמן המסע והתנהלות מול קשיים ואתגרים. לבד אבל לא בודד.ת
דילוג לתוכן