חופש ועצמאות כלכלית

איך לרתום את ה – AI לשיפור התשואות שלנו בהשקעות? 

משקיע סוחר עם AI

סדרת מאמרים למי שרוצה להרוויח עם AI. מאמר ראשון. 

האצת השפעת ה – AI על חיינו נמשכת. כמו כל בשורה טכנולוגית, יש בתופעה הבטחות ממשיות לשיפור תהליכי חיינו, להעצמת יכולותינו, להתפתחות ופיתוח ידע וגילוי מרחבים חדשים של ידע ואפשרויות. מהצד השני, יש בתופעה בכדי להפוך את מי שלא יזהר לזומבי טכנולוגי כפי שעשו לנו הסמארטפון, וויז, פייסבוק, אינסטגרם, טיקטוק, וואטסאפ ושאר היישומים הטכנולוגיים. אלו כבר מזמן עושים שימוש ב – AI בשביל לנטר את התודעה שלנו ולהשתלט עליה. 

מודעות ובחירה, שני היסודות של תרגול המיינדפולנס הם אלו שיכריעו האם אתם תתפתחו על גל ה – AI או שה – AI יעמיק את הניכור שלכם מהעולם ומעצמכם ואת יכולת השליטה של מכונות ה – AI על המחשבות שלכם והכסף שלכם (שזה אומר להניע את שניהם לאן שהמכונות ירצו). 

בעולם ההשקעות ניסו מאז ומתמיד לרתום את כוח המחשוב לטובת ה״ניצחון על השוק״ ויצירת רווח קבוע ויציב לאורך זמן. הניסיונות הראשונים שהחלו ממש עם כניסת המחשוב לחיינו כשלו והולידו את תיאוריית השוק היעיל ו – תורת ניהול תיקי השקעות ״המודרנית״. שתי הללו, כתוצאה מהתנפצות הציפיות להכות את השוק, הובילו להבנה שרק תיק מפוזר היטב, ללא מעורבות של יכולות ושיטות להשקעות ומסחר (רק סטטיסטיקה), הוא הדרך הנכונה להשקיע. עד היום רבים בוחרים לקנות קרן סל שעוקבת אחר ה – S&P500  ולהנות מעליות המניות לאורך זמן ומהתהליך האבולוציוני שהמדד מגלם בתוכו (לאור שיטת חישובו). 

אלגו – מהירות גבוהה – AI

עם התפתחות יכולות המחשוב והתכנות צמחו גם האלגו טרדינג והמסחר במהירות גבוהה. שני ערוצים אלו נועדו להתגבר על מגבלות מנטאליות אנושית וליישם את הידע האנושי בצורה ממוחשבת, ללא רגשות וללא עייפות. הגם שיש חברות שמצליחות להרוויח בשיטה הזו ויש לה שימושים רבים גם בתפעול של השוק (עשיית שוק, תמחור אופציות) שגוזר מיקרו רווחים מאינסוף פעולות מסחר המרכיב האנושי בעולם ניהול ההשקעות נשאר דומיננטי (שוב, במידה שאנחנו באמת יכולים לייחס לעצמנו חשיבה עצמאית וראיית מציאות עצמאית עם כל מניפולציות המידע שמופעלות עלינו). 

האם ה – AI ישנה את המשוואה ואיך יראה עולם ההשקעות בעוד 5 ו – 10 שנים? האם נגיע ליעילות כלכלית ותשואות אופטימליות? האם בני האדם יוותרו לגמרי על הניסיון האישי ״להכות את השוק״ או שכמו שלא ויתרנו על המחשבה להרוויח בקזינו או בלוטו עדיין נרצה להתפתח כמשקיעים וסוחרים עצמאיים? זומבים או מועצמים? 

אנחנו נבחר במועצמים. נמשיך לפתח מיומנויות מנטאליות, נמשיך להתפתח כמשקיעים ומנתחים טכניים ומצד שני נלמד את כלי ויישומי ה – AI העומדים לרשותנו ונראה איך אם יכולים לשפר את הביצועים ואת תהליכי העבודה. נתחיל בסקירת קרנות סל שכבר עושות זאת עבורנו ומשם נמשיך. 

קרנות סל מבוססות AI

הקרן הגדולה ביותר היא AIEQ. הקרן מבוססת על מדד שנקרא EqeBot. תהליך בחירת המניות למדד כולל סריקה יומית של חדשות, רשתות חברתיות, דו״חות כספיים ומידע טכני ופיננסי של 6000 חברות שנסחרות בארצות הברית. על מנת להחליט אם להשקיע בקרן נדרש כמובן ניתוח טכני שוטף אנושי שלנו ובדיקה האם היא נותנת תשואה עודפת על ה – S&P500 או לא. את זה אעשה במאמרים השוטפים שאני כותב באתר ביזפורטל. 

מוזמנים.ות להצטרף באמצעות הקישור לקבוצת הוואטסאפ: כסף בשביל החיים שם אני מעדכן בכל פעם שמתפרסם מאמר ובעוד תכנים מעניינים. 

נכון לפרסום המאמר הזה הקרן נמצאת בביצועי חסר מול ה – S&P500 לאחר שבשנים הראשונות להשקתה היא הפגינה ביצועי יתר. יכול להיות שהדבר מלמדנו כי מהירות ההתאמה של ה – S&P500 לשינויי סנטימנט בשוק גבוהה יותר מהמודל של הקרן. בעיה ידועה. 

עוד שימוש שאנחנו יכולים לעשות בקרן הסל הוא ללמוד מהן המניות שהיא מחזיקה ובאיזה סקטורים כאמצעי לגיוון רעיונות ההשקעה שהבסיס שלהם הוא לא התודעה שלנו. את הרעיונות האלו אפשר להצליב עם מקורות אחרים ושוב, תמיד, בסוף להניח על הגרף ולבחון מה הרעיון הכי טוב. 

הקרן הבאה בתור מבחינת גודל היא BUZZ. הקרן הזו בוחנת את הסנטימנט למניות ברשתות החברתיות. נושא שתמיד היה חשוב והועצם בתקופת הקורונה. הגרף ההשוואתי של הקרן הזו מראה שחבלי הלידה היו קשים אבל בשנים האחרונות היא מראה ביצועי יתר עקביים בהשוואה ל – S&P500. 

הבאה בתור היא קרן מעניינת מאד על הנייר. מגיעה מבית ההשקעות המוערך Wisdom Tree והסמבול שלה הוא AIVI. זוהי קרן סל שמחפשת השקעות ערך (וורן באפט סטייל) במדינות שאינן ארצות הברית. המדינה המובילה בקרן היא יפן אבל זה לא הספיק לה בשביל לייצר, בינתיים, תשואה עודפת על ה – S&P500 שמתמקד במניות צמיחה בארצות הברית מעצם התמקדותו במה שחזק בכל תקופה. עובדה זו שוב מדגישה כמה דברים:

  1. הרעיון ״לנצח את השוק״ באמצעות AI הוא בשלבי התהוות ואין עדיין נוסחת קסם. 
  2. ניתוח טכני הוא עדיין חוכמת השוק האולטימטיבית. הגרף משקף את כל הטרנדים, הכלים, השיטות, המחשבות ואת התוצאה שלהם כעודף ביקוש / היצע. הוא משקף את המציאות בהתהוותה והמודלים הממוחשבים לא עומדים בקצב או שהם מוגבלים להגדרות המודל, כמו – השקעות ערך, שלא עובדות בתקופה הנוכחית. היתרון של ה – S&P500 הוא בכך שהוא מבוסס ביצועים. 
  3. אנחנו נמשיך בשיטה שלנו: שימוש במחוללי רעיונות כמו קרנות הסל מבוססות AI, הצלבת מידע והחלטה על פי גרף. 

שמרו את AIVI במחסן הרעיונות עד שהעוצמה שלה בהשוואה לשוק תתחזק.

הקרן הרביעית והקטנה ביותר היא ותיקה יחסית.  AMOM הוא הסמבול שלה והיא מחפשת מניות של חברות גדולות עם מומנטום. כמו BUZZ, בשנתיים האחרונות היא מראה תשואה עודפת יציבה אחרי חבלי לידה קשים. אולי ללמדנו שצריך לתת לקרנות המודל שנתיים שלוש להתבשל ואז לבחון אותן אחרי שהמודל לומד מספיק. זו רק מחשבה משום שסביר שלפני שהשיקו את הקרן בדקו את המודל שנים אחורה. ידוע שגם בעולמות האלגו וה – AI, מה שעובד במעבדה לא עובד בעולם האמיתי. כמו ההבדל בין תיק דמו לתיק אמיתי


שימו לב שתהליך הניהול של הקרן הוא שילוב שבין AI והגדרות מטרה: מומנטום לבין ניהול אנושי של מומחי חברת הניהול Qraft. משפט טוב לסיכום שלנו: השתמשו ב – AI אבל המרכיב האנושי עדיין מנצח. וטוב שכך. נכון למועד כתיבת המאמר, שתי הקרנות שמראות יתרון הן BUZZ ו – AMOM.

הצטרפות למסע

קורסים ייחודיים, בישראל ובעולם, בהם לומדים את שיטת הניתוח הטכני, ניתוח טכני בממדי זמן שונים ואיתור רעיונות חזקים, מסחר טכני,
שעורים פרטיים מהרמה שהלומד.ת נמצא.ת בה ועד ליעד שרוצה להגיע אליו. לימוד, הקניה ותרגול, יישום, למידה עצמית והתפתחות
דילוג לתוכן